Overnamebarometer H2 2022
22 februari 2023 
1 min. leestijd

Overnamebarometer H2 2022

            
Brookz barometer

Brookz is het Nederlands platform voor bedrijfsovername dat Ieder half jaar onderzoek doet onder 250 overname kantoren zoals wij naar de ontwikkelingen in de overnamemarkt. Deze ontwikkelingen zijn voor jou als ondernemer interessant om jezelf beeld te geven bij de waardeinschatting van jouw onderneming. Als partner van Brookz delen we in dit blog een aantal interessante ontwikkelingen met je. Doe er je voordeel mee!

Meten is weten!

Het onderzoek gaat over de tweede helft van 2022 (H2-2022) waarin de overnamemarkt, net als de rest van de wereld,  last had van instabiele economische omstandigheden. Een stijging van rente en oplopende inflatie zorgden voor een vertraging in overnameland. In H2-2022 was een lichte daling in afgeronde transacties zichtbaar.

De meeste transacties, 19% van het totaal, vonden plaats in de zakelijke dienstverlening. Opvallend , en begrijpelijk gezien de ontwikkeling in beide sectoren, was te zien dat er in deze editie van het rapport voor het eerst een splitsing is toegepast tussen IT dienstverlening en softwareontwikkeling.

Ook interessant om te lezen was dat met name het aantal deals onder de 2,5 miljoen was toegenomen naar 58% van het geheel. Een omvang waarin wij ook ons steentje hebben mogen bijdragen.

Multiple ontwikkeling

Een belangrijk getal is altijd de ontwikkeling van de multiple. Sinds de eerste helft van 2015 rapporteert Brookz elk half jaar de gemiddelde multiples per sector. Dit is de gemiddelde EBITDA multiple die wordt betaald voor een onderneming in een specifieke sector. In H1-2022 stabiliseerde deze multiple zich nog op 4,85, maar in H2-2022 is deze iets gedaald naar 4,7. Let op, dit is een gemiddelde voor Nederland op basis van het onderzoek van Brookz. Als je kijkt naar onderzoek van bijvoorbeeld Marktlink zie je vaak dat hier een net iets lagere multiple uitkomt. In onderstaande tabel zie je de ontwikkeling van de gemiddelde multiples en hun ontwikkeling per sector.

Ebitda multiples in Nederland

Zoals al jaren is de multiple in Nederland altijd iets lager dan in de ons omliggende landen zoals Duitsland (5,65), Frankrijk (5,35) en het Verenigd Koninkrijk (5,1). Er zijn geen gegevens opgenomen over de Verenigde Staten, maar kans is zeer aanwezig dat de gemiddelde multiple hier nog iets hoger ligt.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan eens een kijkje bij onze partner Brookz en download het volledige onderzoek.

Goed om te weten

De gepresenteerde multiples zijn natuurlijk gemiddeldes. Voor jouw bedrijf kan de multiple zowel hoger als lager uitvallen. Het is daarom altijd goed om een objectieve waardering van jouw bedrijf op te laten stellen om een dieper begrip van de huidige én toekomstige waarde van jouw onderneming te krijgen. Ik blijf het zeggen, waarde en prijs zijn niet hetzelfde.

Over de schrijver
Robert Schulze | oprichter Robert Schulze Overnameplanning | geboren te Amsterdam 6 oktober 1972 | Gehuwd met Brigitta | 3 kinderen | Bedrijfseconomie gestudeerd in Amsterdam | MBA behaald in Londen | Ingeschreven in het Register Adviseurs Bedrijfsopvolging | voorzitter Ondernemend Diemen | Bestuurslid Golfclub Houtrak | voorzitter Business Open| ambassadeur Rise Up Now | als de agenda het toelaat altijd in voor een rondje golf. Robert schrijft over bedrijfswaardering, bedrijfsovername, groei & waarde optimalisatie, netwerken en rust & structuur als ondernemer. Robert is tevens te boeken als spreker.