Met structuur meer rust en waarde
01 februari 2023 
2 min. leestijd

Met structuur meer rust en waarde

Je bent misschien op zoek naar meer rust en overzicht in jouw leven als ondernemer. Daarom lees je waarschijnlijk deze blog met acht stappen voor meer structuur. Met meer structuur is er meer tijd over voor jou om te doen waarmee je de onderneming bent gestart, werken AAN in plaats van IN jouw onderneming.

In deze blog lees je de eerste twee stappen.

Stap 1: De juiste dingen doen

Als ondernemer houd je je binnen je onderneming dagelijks bezig met zo’n 25 bedrijfsactiviteiten. Deze zijn onder te verdelen in drie hoofdactiviteiten: Infrastructuur, Geld van vandaag en Geld van morgen. Ik neem ze allemaal even met je door.

Infrastructuur

  1. Vermogen om overzicht te houden over omzet en dit te kunnen beïnvloeden
  2. Productiviteit mensen
  3. Analyse en implementatie infrastructuur

Geld van vandaag

  1. Omzet kunnen krijgen  
  2. Klanten en opdrachten kunnen krijgen
  3. Klanten kunnen bedienen én behouden

Geld van morgen

  1. Ontwikkelen en implementeren van strategieën (denk aan nieuwe producten, samenwerkingen etc.)
  2. Analyse van het vermogen van het management on strategie ten uitvoer te brengen

Deze indeling geldt overigens voor alle ondernemers. Het maakt in één oogopslag duidelijk waar je aandacht (en tijd) het meeste naar uit gaat. Kort gezegd komt het erop neer dat alles onder infrastructuur van kritisch belang is voor je bedrijf maar niet direct geld oplevert. Zij vormen als het ware het bloed van je onderneming. Alles onder Geld van vandaag activiteiten behelzen marketing, sales en het maken en/of leveren van je product of dienst; alles dat vandaag inkomen genereert. Alles onder Geld van morgen staat voor ‘strategisch’, oftewel de zaken die je morgen inkomen op moeten leveren.

Je zult zien dat het het beste is als de ondernemer infrastructuur en Geld van vandaag op orde heeft (door verantwoordelijkheden zoveel als mogelijk te delegeren binnen of buiten je organisatie) zodat je kunt doen waar je goed in bent: gefocust groeien met je onderneming en waarde opbouwen. Dan heb je tijd en rust in jouw hoofd om te werken aan strategieën of andere dingen die voor jou belangrijk zijn. Je wordt zo misbaar, een belangrijk onderdeel bij de toekomstige waardebepaling en verkoop van jouw bedrijf.

 Stap 2: Prioriteiten stellen

Nu je structuur hebt aangebracht gaan we door naar de volgende stap: binnen deze structuur prioriteiten stellen. Dit gaat eenvoudiger via de Eisenhower Matrix zoals op de afbeelding hieronder.

 Meer rust en waarde door structuur

Een veel gemaakte misvatting is dat mensen denken dat ze veel in het Doen. Nu! Kwadrant moeten zitten. Maar dit zou je eigenlijk willen voorkomen. Het meest efficiënt ben je als je vanuit Doen. Inplannen! werkt. Want het is wel belangrijk, maar nog niet urgent. Als je maar lang genoeg wacht wordt dat het vanzelf. Dit kwadrant is het kloppend hart van effectief timemanagement.

Dit kwadrant heeft vier kernactiviteiten:

  1. Het identificeren van rollen
  2. Het bepalen van doelen
  3. Plannen
  4. Het dagelijks aanpassen aan de realiteit

 Zoals Stephen Covey ooit schreef in zijn boek 7 habits of highly infuencial people

‘the key is to schedule priorities, not to prioritize what’s on your schedule’.

Wist je dat mensen in het algemeen drie uitdagingen kennen als het gaat om het behalen van hun doelen

  1. Er geen prioriteit aan geven (dat hebben we dus zojuist samen getackeld)
  2. Het gebrek aan verlangen of onkunde om die prioriteiten te organiseren (structuur helpt)
  3. Gebrek aan discipline. Deze komt het meest voor, maar is terug te voeren omdat de wens een bepaald doel te halen niet sterk genoeg is. Stel je uit? Vraag je dan eerlijk af of je gestelde doel wel diep genoeg in je systeem zit.

 💡 TIP

Markeer activiteiten in je agenda eens met kleurcodes en bedenk dan of je bezig bent met de dingen waar jij je op dit moment mee wilt bezighouden.

 Wil je ook weten hoe een goede structuur kan bijdragen aan een hogere verkoopprijs voor jouw bedrijf? Neem dan eens contact op.

 


Over de schrijver
Robert Schulze | oprichter Robert Schulze Overnameplanning | geboren te Amsterdam 6 oktober 1972 | Gehuwd met Brigitta | 3 kinderen | Bedrijfseconomie gestudeerd in Amsterdam | MBA behaald in Londen | Ingeschreven in het Register Adviseurs Bedrijfsopvolging | voorzitter Ondernemend Diemen | Bestuurslid Golfclub Houtrak | voorzitter Business Open| ambassadeur Rise Up Now | als de agenda het toelaat altijd in voor een rondje golf. Robert schrijft over bedrijfswaardering, bedrijfsovername, groei & waarde optimalisatie, netwerken en rust & structuur als ondernemer. Robert is tevens te boeken als spreker.