Bedrijf verkopen? Kopers vinden is net als flirten in de kroeg (4)
02 september 2022 
1 min. leestijd

Bedrijf verkopen? Kopers vinden is net als flirten in de kroeg (4)

De eerste kopers

Wat is de beste strategie voor een exit, hoe houd je focus in dit hectische proces? Als ondernemer ben je voornamelijk bezig met de dagelijks praktijk van jouw business en heb je waarschijnlijk niet heel vaak of zelfs nog nooit een verkooptraject doorlopen.

In deze blog-serie lees je hoe je in 13 stappen gefocust waardevermeerdering van jouw bedrijf realiseert om te komen tot een succesvolle exit. Vandaag stap 7, 8 en 9.

Snuffelfase

Het is zover, de teaser heeft zijn werk gedaan en je gaat kennismaken met de eerste kandidaat-kopers. Een spannend en belangrijk moment want zoals bij elke deal is de eerste klap een daalder waard. In de snuffelfase, het is net flirten, ga je met elkaar in gesprek om te kijken of er een basis is om verder met elkaar in onderhandeling te gaan. In deze fase krijg jij als ondernemer ook de kans om te bepalen of je de kandidaat-koper wel ziet zitten. Zij gaan jouw kindje tenslotte verder opvoeden. De kandidaat-koper kan op basis van het memorandum een indicatief overnamebod doen.

Soms willen ondernemers vertrouwen of goede wil uitstralen naar de kandidaat-koper en wordt er schimpig gedaan over een geheimhoudingsovereenkomst. Helemaal niet nodig, you mean business, dus laat zien dat je zaken serieus aanpakt. Dit is tenslotte al de eerste ronde van onderhandelen. Voordat er informatie wordt verstrekt eerst dus even samen de geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen.

Onderhandeling

Je weet nu wat de waarde van je bedrijf is en wat jij ervoor wilt hebben. Zoals iedere generaal die een slag gaat Het indicatieve overnamebod is binnen en je gaat de onderhandeling verder aan. Tijdens deze stap proberen beide partijen te achterhalen hoeveel rek er in het overnamebod zit. Het gaat hierbij niet alleen om prijs maar ook om andere belangrijke zaken als betaaltermijn(en), dealstructuur, waarborging van garanties, financiering, relatie-/concurrentiebedingen en overige zaken die partijen van belang achten.

Voorlopige koopovereenkomst

Je bent er met de kandidaat-koper uit en wilt de constructie van de deal vastleggen vóór je naar de volgende stap gaat. Al hetgeen je tot nu toe hebt besproken, leg je vast in een intentieverklaring, ook wel Letter of Intent (LOI) of voorlopige koopovereenkomst genoemd. In dit document staan naast de prijs, ook de betaaltermijn en allerlei overige voorbehouden en voorwaarden. De kandidaat-koper moet nog een boekenonderzoek doen en zal meestal een voorbehoud willen doen. De deal is nog niet rond, maar je bent er bijna. Let op, als de kandidaat-koper zich niet terugtrekt, heb je op dit moment de deal al gemaakt en is er meestal geen weg meer terug.

Je bent er nog niet maar wel bijna! In de volgende blog lees je over het boekenonderzoek en de laatste onderhandelingen.

Zoek je hulp bij het verkopen van jouw bedrijf?

Over de schrijver
Robert Schulze | oprichter Robert Schulze Overnameplanning | geboren te Amsterdam 6 oktober 1972 | Gehuwd met Brigitta | 3 kinderen | Bedrijfseconomie gestudeerd in Amsterdam | MBA behaald in Londen | Ingeschreven in het Register Adviseurs Bedrijfsopvolging | voorzitter Ondernemend Diemen | Bestuurslid Golfclub Houtrak | voorzitter Business Open| ambassadeur Rise Up Now | als de agenda het toelaat altijd in voor een rondje golf. Robert schrijft over bedrijfswaardering, bedrijfsovername, groei & waarde optimalisatie, netwerken en rust & structuur als ondernemer. Robert is tevens te boeken als spreker.